مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی از
کنترل بازار عرضه ماهیان قرمز در کشور برای اولین بار خبر داد و تاکید
کرد: مصرفکنندگان جدا از خرید ماهی قرمز از دست فروشان و سطح معابر شهر
خودداری کنند.
به گزارش ایسنا ماهی قرمز یا ماهی حوض از زیباترین
نوع ماهیان است که قدمت آن در جهان به 1600 سال پیش و کشور چین
بازمیگردد. در حال حاضر بیش از صد گونه مختلف از این نوع ماهی در جهان
وجود دارد و این گونه آبزی برای افزایش برکت زندگی و به عنوان نماد ثروت و
شادابی در جهان استفاده میشود.
در ایران 80 سال از ورود این گونه
ماهی میگذرد و با نماد شادابی و جاری بودن زندگی در سفره هفتسین
ایرانیان جایگاه ویژهای پیدا کرده است اما در نظر عموم مردم به عنوان
ماهی شب عید است و عمر آن به دلیل نگهداری نادرست به چند روز و نهایتا دو
- سه ماه ختم می شود درحالیکه ماهی قرمز؛ ماهی شب عید نیست و شیشه عمر آن
به دست ماست که درصورت فراهم کردن رفاه این جاندار عمر مفیدش شش تا هشت
سال است که البته میتواند تا 20 سال عمر کند و به وزن 4.5 کیلوگرم و طول
60 سانتی متر برسد.
هر ساله نزدیک ایام نوروز حدود پنج میلیون قطعه
ماهی قرمز تولید میشود و در کنار تولید داخلی، واردات هم صورت میگیرد که
در این میان سازمان دامپزشکی هر ساله با نزدیک شدن به ایام نوروز به اجرای
سیستم مراقبت فعال و غیر فعال علیه بیماریهای ماهیان زینتی با تاکید بر
ماهی قرمز اقدام میکند.
در این زمینه مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه
با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی با تاکید بر اینکه تمامی واحدها و
مراکز تکثیر و پرورش که مجوز از سازمان دامپزشکی دارند تحت سیستم مراقبت
فعال و غیر فعال این سازمان قرار دارند، گفت: نمونهبرداری و آزمایشهای
ویروسشناسی، باکتریایی، قارچی و انگلی انجام میشود که در صورت وجود
هرگونه آلودگی به نسبت ماهیت بیماری، اقدام به قرنطینه، کنترل، پیشگیری،
درمان یا معدومسازی ماهیهای آلوده میشود.
کاظم عبدی اظهار کرد:
گفت: امسال برای اولین بار بازار عرضه ماهیان قرمز نیز کنترل میشود که در
این راستا به تمام استانها ابلاغ شده واحدهایی برای بازدید از مراکز عرضه
و تحت پوشش قرار دادن آنها راه اندازی شود.
این مقام مسوول در سازمان دامپزشکی توصیه کرد: خریداران حتما ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری تهیه کنند.
به
گفته وی پایانههای میوه و ترهبار، آکواریوم فروشیها و اماکنی که تحت
نظارت سازمان دامپزشکی هستند، مورد تایید سازمان دامپزشکی برای خرید
ماهیان قرمز است.
عبدی تاکید کرد: مصرف کنندگان جدا از خرید ماهی
قرمز از دست فروشان و معابر شهر خودداری کرده و هنگام خرید دقت کنند این
آبزی از نظر ظاهری دارای علائم بیماری نباشد.
مدیرکل دفتر بهداشت و
مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی افزود: بالههای ماهی قرمز
نباید تاخورده و جمع شده باشد. ماهی سالم پوسیدگی باله نباید داشته باشد.
روی سطح بدن ماهی لکههای سفید یا قرمز رنگ وجود نداشته باشد. چشمان ماهی
قرمز بیرون زده نباشد و پولکهایش نیز نریخته باشد.
وی توصیه کرد:
برای نگهداری هر قطعه ماهی حتما دو لیتر آب نیاز است. همچنین ماهیان قرمز
را نباید در ظروف دهان گرد و کوچک نگهداری کرد و حتی المقدور برای جلوگیری
از اشکال در سیستم جهتیابی این آبزی از ظروف چند ضعلی برای نگهداری
استفاده شود.
عبدی اظهار کرد: ماهیان قرمز در کنار شومینه،
آشپزخانه و مکانهایی که تغییر دما زیاد است، نگهداری نشود و هفتهای یک
تا دو بار آب آنها نیز تعویض گردد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه
با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی با تاکید بر جلوگیری از دست زدن
کودکان به ماهی قرمز و آب ماهی، تصریح کرد: در صورت دست زدن به ماهی و آب
آن باید نسبت به شستن دست با آب و صابون اقدام کرد.
وی خاطرنشان کرد: غذای این گونه آبزی باید صنعتی باشد در غیر این صورت از خوردههای نان و شیرینی استفاده شود.
عبدی
تاکید کرد:در پایان نوروز از ریختن ماهیان قرمز به آبهای جاری و
رودخانهها خودداری شود چراکه ممکن است بیماریهایی داشته باشند و وارد
منابع آبی گردد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان
سازمان دامپزشکی افزود:در این راستا در هر شهری با همکاری شهرداریها
مکانی مشخصی برای رهاسازی ماهیان قرمز پس از ایام نوروز در نظر گرفته شده
است.